Stress och utmattning

Stress – en reaktion från en annan tid.

Stress är den reaktion som uppstår när kraven hotar att överskrida ens förmåga att hantera dem. Från början är stress en nödvändig  överlevnadsreaktion på faror (kamp-flykt) som i sig är helt ofarlig. Problemen uppstår när man får stressen ofta och under lång tid, och inte får utlopp fysiskt på det sätt som vi är skapta för.

Över tid är det relationen mellan återhämtning och den belastning man har i livet (stress) som kan orsaka utmattning, och den kritiska faktorn är ofta att sömnen blir störd – typiskt för utmattning är att man inte upplever sig utsövd och återhämtad även efter en lång natts sömn.

Du kan få hjälp att fortsätta med det mesta du vill göra i tillvaron – men på ett hållbart sätt. 

Vad kan man göra om man är utmattad eller lider av stress?

Om man lider av stressrelaterade besvär så behöver man förändra balansen mellan påslag (stress) och återhämtning. Ofta vet man ungefär vad som behöver göras, men ”…just nu är det bara en extra tuff period, jag tar tag i det efter den här veckan…” Och så tuffar det på.

De är vanligt att tröttheten och fokustappet går ihop med ångest, depression eller fysiska bekymmer. Det första steget är att bli medveten om att detta inte håller: Du behöver förändra något – nu!

KBT är den mest verksamma metoden för att skapa en mer hållbar livsstil. Ofta kan förändringen innebära att man får MER gjort – inte mindre!

Mer om KBT

Boka ett samtal

Ta kontakt

Skyddsfaktorer gör att du kan ta emot påfyllning och minska läckage. 

Påfyllning är det som gör din tillvaro mer hållbar, trevligare, intressantare! 

Läckage är sådant som dränerar dig, stressar dig, hindrar dig.